Ελ

En

Σε λειτουργία η πλατφόρμα για την αποζημίωση των 800 ευρώ στους εργαζομένους

Η ειδική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τους εργαζόμενους, που μπαίνουν σε αναστολή εργασίας και δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ (για 45 ημέρες), όπως και μείωση 40% του μισθώματος της α’ κατοικίας τους. 

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης καλούνται να υποβάλλουν μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου τη σχετική υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οι ημερομηνίες υποβολής ορίστηκαν με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ και έχουν ως εξής:

 
 

Την 1/4/2020 για όσους το ΑΦΜ λήγει σε 1

Την 2/4/2020 για όσους το ΑΦΜ λήγει σε 2

Την 3/4/2020 για όσους το ΑΦΜ λήγει σε 3

Την 4/4/2020 για όσους το ΑΦΜ λήγει σε 4

Την 5/4/2020 για όσους το ΑΦΜ λήγει σε 5

Την 6/4/2020 για όσους το ΑΦΜ λήγει σε 6

Την 7/4/2020 για όσους το ΑΦΜ λήγει σε 7

Σημειώνεται ότι θα πρέπει να έχει προηγηθεί σχετική δήλωση της επιχείρησης στο σύστημα «Εργάνη» (https://eservices.yeka.gr/), περί προσωρινής αναστολής της σύμβασης εργασίας του εργαζομένου. Με την ολοκλήρωση της δήλωσης και από τις δύο πλευρές, ενεργοποιείται το δικαίωμα του εργαζομένου για την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Με τη δήλωση του εργοδότη ενεργοποιείται και η δυνατότητα αναστολής (ή αντίστοιχης έκπτωσης) φορολογικών υποχρεώσεων του εργαζομένου.

Εν τω μεταξύ όπως διευκρινίστηκε με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, μόνο το 10% των εργαζομένων μίας επιχείρησης με τη σύμβασή τους σε αναστολή θα μπορούν σε συμφωνία με τον εργοδότη να προσφέρουν υπηρεσίες μέσω τηλεργασίας. 

Οι εργοδότες μπορούν να καταβάλλουν στους εργαζόμενους τους εφόσον αυτοί τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (800 ευρώ για 45 ημέρες) επιπλέον ποσό, μέχρι του ποσού των μεικτών καταβαλλόμενων αποδοχών τους, εξ ελευθεριότητας. Για την επιπλέον αυτή αμοιβή δεν απαιτείται τηλεργασία και ο εργαζόμενος δεν είναι υποχρεωμένος να παρέχει γενικώς την εργασία του. Ωστόσο για το επιπλέον αυτό ποσό, υποβάλλεται ΑΠΔ και καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο επιπλέον ποσό, οι οποίες αφαιρούνται από την υποχρέωση κάλυψής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

πηγή:ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 

Προηγούμενο Τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού για τον μήνα Απρίλιο

Ακολουθήστε μας

logo
Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα & Τετάρτη:
7:00 πμ – 18:00 μμ
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας

Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας